Bible Journaling

Bible Journaling

Er zijn verschillende manieren van bijbelstudie en één daarvan is Bible Journaling. Bible Journaling is het bestuderen van een bijbelgedeelte waarbij je de sleutel elementen voor jezelf probeert te onthouden met behulp van beeldend werk.

Formeel gezien valt het onder de categorie ‘creatieve bijbelstudie methode’. In Amerika hebben ze een concreter begrip, het heet daar ook wel ‘Scripture Art’ dus bijbelkunst. Het doet erg denken aan het verluchtigen van manuscripten zoals de monniken vroeger deden. De op dit moment op de markt Bible Journal bijbels, met extra veel ruimte in de kantlijn, versterken die vergelijking al helemaal. In eerste instantie had boekverluchtiging toen ook als doel de tekst te verduidelijken of uit te leggen. Op die manier werd de lezer tot een beter begrip van de tekst te gebracht. Het verschil met Bible Journaling is dat je je Journal niet voor een buitenstaander maakt, maar voor jezelf aan de hand van je eigen sleutel elementen.

De kracht van deze manier is dat je op een hele ontspannen manier bezig bent met de bijbel te bestuderen. Daarnaast lees je niet alleen, maar ben je gelijk ook bezig met het verwerken van wat je leest. Doordat je hiervoor je linker en rechter hersenhelft gebruikt onthoudt je dus veel beter wat je leest, waar het staat en wat het voor jezelf betekent. Bible Journaling hoeft niet ingewikkeld te zijn, niet professioneel en ook niet heel gedwongen.

Er zijn ontzettend veel manieren om het aan te pakken. Je kunt collages maken, handletteren, schilderen, tekenen. Als je het bijhoudt kun je een hele mooie collectie verzamelen. Bijbel Journaling hoeft niet persé in een Journal Bijbel. Je kunt het ook op een los blad doen of in een schetsboek. Een journal welke heel belangrijk voor je is kun je ook inlijsten of ophangen. Je kunt er zelfs kaarten van maken als je wilt. Het formaat waar je op werkt kun je zelf kiezen en ik probeer in mijn workshops je verschillende mogelijkheden aan te bieden om de tekst uit te werken. Op die manier zorg je ervoor dat voor iedereen wat wils is tijdens het reizen door de bijbel.

Wil je graag gaan Bible Journalen maar weet je niet goed hoe je moet beginnen of hoe je het aan moet pakken? Kijk dan eens bij mijn workshop Bible Journaling en schrijf je in. Dan help ik je op weg!